Ο Σάββας Κόης είναι φωτογράφος και απόφοιτος του εξ αποστάσεως προγράμματος e-learning ESP. Με αφορμή το project του “Παρακαλώ κάντε ησυχία – Please be quiet” , που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας στο πρόγραμμα e-learning ESP υπό την επίβλεψη του Μανώλη Σκούφια, μας μιλάει για τη σχέση του με τη φωτογραφία και την αφορμή που τον έκανε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο project
Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη φωτογραφία;
Παρότι οι πρώτες προσπάθειες έγιναν την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας, ουσιαστικά όμως την ανακάλυψα ως τέχνη με την έλευση της ψηφιακής (εποχής και φωτογραφίας), περίπου πριν 15 χρόνια, εξαιτίας της ευκολότερης πλέον εύρεσης γνώσεων και πληροφοριών.
Το project σου “Παρακαλώ κάντε ησυχία” διερευνά την υποκειμενικότητα του χρόνου στη συνθήκη της νοσηλείας. Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο θέμα;
Για κάποιον που δεν ανήκει στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις για να βρεθεί σε ένα νοσοκομείο, είτε σαν ασθενής, είτε σαν συνοδός είτε σαν επισκέπτης. Έχοντας προσωπικές εμπειρίες και από τις τρεις περιπτώσεις η επιθυμία να δημιουργήσω ένα θέμα σαν αυτό είχε γεννηθεί αρκετά χρόνια πριν, όμως τώρα ένιωσα πιο έτοιμος και σίγουρος για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ξέροντας ότι θα έχω και την συμβουλευτική υποστήριξη του εξ αποστάσεως προγράμματος της σχολής. Επίσης ήθελα να είναι και κάτι σαν αναγνώριση της πραγματικά δύσκολης προσφοράς του κάθε εργαζόμενου στον χώρο ενός νοσοκομείου, αφού και για αυτούς ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία.
Η εμπειρία από το εξ αποστάσεως πρόγραμμα e-learningESP πέρα από τη δημιουργία του συγκεκριμένου project πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει μελλοντικά;
Σίγουρα ναι, ιδιαίτερα οι γνώσεις που απέκτησα σε σχέση με την αντιμετώπιση, ανάπτυξη, επιλογή και διάθρωση των φωτογραφιών ενός θέματος θα μου είναι χρήσιμες και σε μελλοντικά projects.
Υπάρχουν σκέψεις για μελλοντικά φωτογραφικά project;
Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει άμεσα κάποιο νέο θέμα, συνήθως με βρίσκει αυτό. Έχω σχεδόν τελειώσει ένα μικρό project σχετικά με τις περιόδους καραντίνας που ζούμε λόγω Covid-19 και πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χρόνος εγκλεισμού αποκομίζοντας και κάτι θετικό. Επίσης άλλο ένα που έχω αφήσει στη μέση λόγω δυσκολίας και επαναπροσδιορισμού του, γενικά υπάρχουν ιδέες και ερεθίσματα για νέες δουλειές.
Γιατί φωτογραφίζεις;
Ο κυριότερος λόγος είναι γιατί το θεωρώ μία πολύ δημιουργική διαδικασία, επειδή η φωτογραφία δεν είναι ένα απλό κλικ, υπάρχει το πριν και το μετά, με σκέψεις, συμπεράσματα, συναισθήματα, εμπειρίες, εξέλιξη, και όλα αυτά μπορούν να έχουν ένα μεγάλο βάθος χρόνου.
Μάθε περισσότερα για τo ΙΕΚ Φωτογραφίας και για τις σπουδές φωτογραφίας εξ αποστάσεως.
Ολόκληρη η εργασία του Σάββα Κόη στην ενότητα portfolio του ESP.