Καθηγητές


Το εκπαιδευτικό προσωπικό συνδυάζει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία και επαγγελματική αναγνώριση στις εφαρμοσμένες τέχνες

Διευθυντής της esp+

Αναστάσιος Κεσίδης


Καθηγητής Φωτογραφίας, Πτυχίο Παιδαγωγικής ΑΣΠΑΙΤΕ, Πτυχίο Τμήματος Φωτογραφίας, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τ.Ε.Ι., Αθήνα…


Διευθυντής Σπουδών

Μανώλης Σκούφιας


Σπούδασε φωτογραφία στο Τμήμα Φωτογραφίας, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τ.Ε.Ι. Αθηνών (1991). Μεταπτυχιακό στην Φωτογραφία του τμήματος Media Arts & Design του Πανεπιστημίου του Westminster (Master of Arts, 2000). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του τμήματος Media Arts & Design του Πανεπιστημίου του Westminster (PhD, 2006) με υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. και του Ερευνητικού Συμβουλίου Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βρετανίας. Διδάσκει φωτογραφία από το 1993 στην μεταλυκειακή εκπαίδευση και είναι διευθυντής σπουδών στην ESP από το 2003. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες για την φωτογραφία. Το φωτογραφικό του έργο έχει εκτεθεί, δημοσιευθεί και συμπεριληφθεί σε μελέτες που αφορούν τη φωτογραφία.

Διετέλεσε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2016-2018) και της συμβουλευτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου Emerging Landscapes-between production and representation σε συνδιοργάνωση του School of Architecture and the Built Environment και του School of Media, Arts and Design University of Westminster (2010).

Συνεπιμελήθηκε μαζί με την Αλεξάνδρα Μόσχοβη την έκθεση Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960, έργα από τα Φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2017). www.skoufias.com


Μαλιγκούρα Ελένη


Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και τηλεόραση στην Αθήνα. Δίδαξε φωτογραφία στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών (ΤΕΙ   Αθήνας/ΠΑ.Δ.Α.)   από   το   1989   ως   το   2019   και   στις   ιδιωτικές σχολές ESP/Αθήνα, Focus και Κολλέγιο Βακαλό καθώς και σε δημόσια ΙΕΚ και πλήθος σεμιναρίων. Φωτογράφος στη Γαλλική Αρχαιολογική σχολή και συνεργάτης του ΕΛΙΑ για πολλά χρόνια. Επιμελήτρια εκθέσεων και βιβλίων. Η καλλιτεχνική της δουλειά έχει εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει βραβευτεί και συμπεριληφθεί σε μελέτες και βιβλία που αφορούν τη φωτογραφία.
Έχει εκδώσει τη μονογραφία «Σταδιακή Κατάργηση ή Αλλεπάλληλες Αποδράσεις» (Άγρα, 1993)


Ηρακλής Βεκιάρης


Γεννήθηκε to 1988 στη Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσε. Λόγω του “παλαιάς κοπής” γραφίστα πατέρα του, μεγάλωσε μέσα στον κόσμο των Γραφικών Τεχνών και έζησε από κοντά τη μετάβαση του κλάδου από τον αναλογικό σχεδιασμό στον ψηφιακό. Ωστόσο, οι σπουδές του αρχικά είχαν άλλη κατεύθυνση μέχρι να ξαναβρούν το δρόμο τους προς τις Γραφικές Τέχνες. Είναι απόφοιτος Γεωπονίας ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Wageningen University της Ολλανδίας, διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου και απόφοιτος ΙΕΚ Γραφιστικής. Εδώ και 7 χρόνια διατηρεί στη Θεσσαλονίκη το δικό του δημιουργικό studio “OUT OF THE BOX”, το οποίο έχει αναλάβει πελάτες όπως οι COOKIE MAN, Γαλακτοβιομηχανία ΚΟΡΦΗ, PARATY, CHRISANTHIDIS Delights, ROB ROY κ.α.


Χριστίνα Ζυγούρη


Η Χριστίνα Ζυγούρη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει και εργάζεται μόνιμα. Σπούδασε γραφιστική στο ΙΙΕΚ Πυθαγόρας και αποφοίτησε το 2011 από την Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Φλώρινα, με καθηγητή τον Γιάννη Ζιώγα. Από τότε συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και σε ομαδικές διαδικτυακές εκθέσεις που οργάνωσαν γκαλερί της Βενετίας, ενώ έχει στο ενεργητικό της και μία ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (Κδαπ), σε ιδιωτική σχολή μεταλυκειακής εκπαίδευσης και προσφέρει εθελοντική εργασία σε γηροκομείο της πόλης. Η Χριστίνα Ζυγούρη συμπράττει με την Ομάδα Τεχνών ARC (Art Revisited Collective) από τον Μάιο του 2018.


Βαγγέλης Καλοχριστιανάκης


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης κι από μικρός του άρεσε να πειραματίζεται με χειροτεχνίες και ζωγραφιές που ξεσήκωνε από το Art Attack (αρχείο ΕΡΤ),
καθώς και να καταβροχθίζει εφημερίδες & περιοδικά που έφταναν στο σπίτι.

Το πανεπιστήμιο τον έφερε στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας,
ωστόσο το μικρόβιο της δημιουργίας τον οδήγησε τελικά μετά το πέρας των αρχικών σπουδών του, σε υποτροφία στο Graphic Design της esp+.

Ακολούθησαν η πρακτική στη New Work Creative κaι τα πρώτα γραφιστικά βήματα στην Αθήνα και την Ermis Graphics,
ώσπου έμελλε να επιστρέψει στα Λαδάδικα, όπου και εργάζεται τα τελευταία 3 χρόνια ως Graphic Designer και Copywriter στην Umbrella Branding.

Δουλειές του έχουν διακριθεί σε μαθητικούς διαγωνισμούς, στα Young Lions Awards και στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανιών ενώ κάποιες έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις και περιοδικά του χώρου.


Απόστολος Καρουλάς


Ο Απόστολος Καρουλάς δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο του κινηματογράφου και του video με τορόλο του σκηνοθέτη, του δ. φωτογραφίας και του μοντέρ ενώ παράλληλα είναι εισηγητής σε σεμινάρια και workshops κινηματογράφου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το 2019 ιδρύει την INDIEBOX, μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής κινηματογραφικών και διαφημιστικών ταινιών καθώς και της παροχής υπηρεσιών κινηματογράφησης και επεξεργασίας βίντεο.

Οι σπουδές του ξεκινούν από τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου ενώ σήμερα είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παράλληλα κατέχει δίπλωμα πολιτικού μηχανικού MSc με σπουδές στο ΑΠΘ και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

site: https://www.indiebox.gr
imdb: https://www.imdb.com/name/nm8452318/?ref_=tt_ov_dr


Κωνσταντία Κυριακίδου


Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – στη Σχολή Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης (2001) . Έκανε πρακτική εξάσκηση στην  INTERAMERICAN ως Σύμβουλος Χρηματοοικονομικών Προτάσεων (Παρουσίαση & Πώληση Χρηματοοικονομικών & Ασφαλιστικών Πακέτων /1998). Φοίτησε στην CARIERRA & παρακολούθησε το τμήμα Μηχανογραφημένης Λογιστικής (1999). Συμμετείχε στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το ΚΠΑ2 Θεσσαλονίκης με θέμα την Συμβουλευτική Ανάληψη Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (2011).

Εργάστηκε ως MERCHANDISER  στα Προϊόντα  Δέλτα εντός καταστημάτων πώλησης (Έρευνα Ανταγωνισμού & Προβολή Προϊόντων/1997 -1998). Την περίοδο 2000 – 2006 εργάστηκε σε Λογιστικό Γραφείο με αντικείμενο  την τήρηση Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων & Γ’ Κατηγορίας  (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – Υποβολή Φ.Π.Α. & Ενσήμων). Δραστηριοποιήθηκε εμπορικά στον χώρο του Λιανικού Εμπορίου με ιδιόκτητες επιχειρήσεις  & ειδικότερα στην Ένδυση (2006 – 2013). Διδάσκει Marketing – Δοίκηση Επιχειρήσεων & Τεχνική της επικοινωνίας στα ιδιωτικά ΙΕΚ : MOKUME  &  ESP  (2013 – 2020).


Γιώργος Μπουρλέτσικας


Ο Γιώργος Μπουρλέτσικας είχε όνειρο να παίξει μπάλα στην Εθνική. Mετά να γίνει μουσικός, επιπλοποιός, τελικά όμως τον κέρδισε το graphic design γιατί πάντα του άρεσε να μουτζουρώνει επιφάνειες.

Μπήκε στη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών του ΙΕΚ Πυθαγόρας και βγήκε έτοιμος να πάρει σβάρνα τα creative agencies κάπου στην εποχή του millenium.
Μετά από μια αξιόλογη πορεία με ρόλο Art Director σε μεγάλους λογαριασμούς με αυξανόμενες προοπτικές, διακρίσεις στα ΕΒΓΕ & Ermis awards, αποφάσισε με δύο καλούς φίλους να στήσει τη New Work, ένα creative studio στο οποίο τα τελευταία 13 χρόνια περνάει τον δημιουργικό του χρόνο σχεδιάζοντας λογότυπα, συσκευασίες, καμπάνιες και γενικά γραφικά που κάνουν τον κόσμο ένα πιο ωραίο μέρος.

Ειδικεύεται στο Hand Lettering και στον σχεδιασμό γραμματοσειρών. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει και διαθέσει πάνω από 20 γραμματοσειρές όπου όλες τους περιλαμβάνουν ελληνικά και βασίζονται κυρίως σε χειρόγραφους χαρακτήρες.


Παπαϊωάννου Ηρακλής


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ (1984), φωτογραφία στο New York Univeristy (Master of Arts, 1992), ενώ είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ (2005). Από το 1999 εργάζεται ως Επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το διάστημα 2016-2018 υπήρξε διευθυντής του ΜΦΘ, ενώ σήμερα εργάζεται ως επιμελητής και προϊστάμενος των συλλογών και αρχείων του MOMus/ΜΦΘ. Μεταξύ 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria και το 2002 και 2006 καλλιτεχνικός διευθυντής του. Έχει διδάξει φωτογραφία για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων για τη φωτογραφία και εκδόσει τα θεωρητικά έργα Η χώρα του Marlboro και η χλιαρή Άγρια Δύση (Άγρα, 2009), Η ελληνική φωτογραφία και η φωτογραφία στην Ελλάδα (επιμέλεια, Νεφέλη, 2013), Η φωτογραφία του ελληνικού τοπίου: μεταξύ μύθου και ιδεολογίας (Άγρα, 2014), Περί Φύσεως και Αληθινότητας (Νεφέλη, 2017). Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό φωτογραφικών εκδόσεων και λευκωμάτων και εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι μεταφράσεις του για τη φωτογραφία περιλαμβάνουν τα θεωρητικά έργα Περί φωτογραφίας της Susan Sontag (1993), Φωτογραφία, μια συνοπτική Ιστορία του Ian Jeffrey (1996), Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας του Villém Flusser (με τον Ingo Duennebier, 1999), Ριζοσπαστικές Πραγματικότητες: Η Φωτογραφία ως Πολιτική Πρακτική, του Julian Stallabrass (2017).


Ευδοξία Ράδη


Η Ευδοξία Ράδη γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1967. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Paris-VIII όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στις Πλαστικές Τέχνες και τη Φωτογραφία. Από το 1995 εργάζεται ως καθηγήτρια φωτογραφίας και αισθητικής στη δημόσια και  ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό της έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, ασχολείται με την επιμέλεια φωτογραφικών βιβλίων.


Ιωσηφίνα Σβανιά


Φωτογράφος, MFA, Critical History and Theory of Photography, University of Derby. BFA, Design Photography, Staffordshire University.


Θεόφιλος Στουπιάδης


Σπουδές Φωτογραφίας στο τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, με ειδικότητες στη διαφημιστική και καλλιτεχνική φωτογραφία. Παιδαγωγική κατάρτιση στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ – ΣΕΛΕΤΕ) Θεσσαλονίκης. Παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Κατάρτιση στο πρόγραμμα «Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων Καταρτιζομένων» του ΕΚΕΠΙΣ. Έχει εργαστεί ως φωτογράφος στην ΙΣΤ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου (1998 – 2000), ως εκπαιδευτής στις Σχολές του ΟΑΕΔ (2000- σήμερα) σε Δημόσια ΙΕΚ (1996 – 2000) στο ΙΕΚ ESP (2002-σήμερα) και έχει studio φωτογραφίας με ειδίκευση στο κόσμημα και food photography


Σοφία Τολίκα


Η Σοφία Τολίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Α.Π.Θ. (2001), Εδαφομηχανική (Μεταπτυχιακό) στην Ecole Centrale Paris (2002), Φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P. (2010) και Aισθητική Aγωγή (Μεταπτυχιακό) στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. (2018). Ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία από το 2005.
Το 2013 απέσπασε στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων το Βραβείο Νέων Ελλήνων Φωτογράφων για την φωτογραφική της σειρά “Homes Sweet Homes”, που αναφερόταν στην έννοια του σπιτιού, της οικογένειας και της οικειότητας.
Έχει αυτο-εκδόσει τρία φωτογραφικά βιβλία, συλλέγει ήχους, ενώ παράλληλα διερευνά τη σχέση της εικόνας με την κίνηση μέσα από βίντεο μικρής χρονικής διάρκειας.
Έχει παρουσιάσει ατομικές και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και φωτογραφικού βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και εργαστήρια.
Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία, περιοδικά και καταλόγους. Μέρος των έργων της ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του MOMus-Μητροπολιτικoύ Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και σε βιβλιοθήκες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.


Δημήτρης Τοσίδης


O Δημήτρης Τοσίδης γεννήθηκε το 1986 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως φωτορεπόρτερ και συνεργάζεται με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANA-MPA), το European Pressphoto Agency, την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, την Διεθνή Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης (IFSC), ενώ συνεισφέρει τακτικά στην Deutsche Welle και στο XINHUA.  Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στο UDK Berlin, ενώ είναι κάτοχος του ΜΑ Crisis Journalism and Risk Communication από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Επικεντρώνεται κυρίως σε πολιτικά-κοινωνικά ζητήματα, στο περιβάλλον και στον αθλητισμό. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για το έργο του, όπως το Migration Media Award του 2017 και του 2018, για τη δουλειά του σχετικά με την προσφυγική κρίση στα Βαλκάνια, το βραβείο της ΕΣΗΕΜ-Θ το 2018, το 2019 και το 2021, καθώς και το βραβείο Athens Photo World 2021 για το πρότζεκτ «Διάβα».


Νίκος Φαζός


Πτυχιούχος της ESP στην Θεσσαλονίκη. Η επαγγελματική του ενασχόληση με την φωτογραφία περιλαμβάνει κυρίως την αρχιτεκτονική φωτογραφία, την φωτογραφία studio και τα σεμινάρια φωτογραφίας αρχαρίων. Την τελευταία διετία επιπρόσθετα ασχολείται με την εναέρια φωτογραφία, και έχει αποκτήσει άδεια χειριστή μη επανδρωμένων αεροσκασκαφών (ΣμηΕΑ) από την ΥΠΑ.