Βασίλης Πέτρου

Behind the Buffer Zone

Nicosia, capital of Cyprus has been divided since 1974. It is the only divided capital in the world. While walking in the old city, barriers and fences will stop you from accessing neighborhoods on the border where some day were full of life but now used as a buffer zone between the two sides.

Η Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι διχοτομημένη από το 1974 και η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Καθώς κάποιος περπατάει στην παλιά πόλη, εμπόδια και φράχτες θα τον εμποδίσουν από το να προχωρήσει σε γειτονιές στα σύνορα όπου κάποια μέρα ήταν γεμάτη ζωή αλλά πλέον λειτουργούν σαν νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.


Πως προέκυψε η φωτογραφία στη ζωή σου;

Η φωτογραφία είναι κάτι που προέκυψε φυσικά και αβίαστα στη ζωή μου. Θυμάμαι από μικρή ηλικία μου άρεσε να χρησιμοποιώ την φωτογραφική μηχανή που είχαμε σαν οικογένεια στο σπίτι με κάθε διαθέσιμη ευκαιρία. Στην αρχή ήταν ένα είδος παιχνιδιού για εμένα κυρίως σε σημαντικές στιγμές όπως μια εκδρομή ή ένας γάμος αλλά γρήγορα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου.

Στο πρώτο έτος των σπουδών μου στη Θεσσαλονίκη, βρίσκω το διαμέρισμα μου διερρηγμένο και ανάμεσα σε άλλα την ερασιτεχνική compact camera που είχα τότε να έχει χαθεί για πάντα. Αποφάσισα να το δω θετικά, σαν ευκαιρία να αγοράσω καλύτερο εξοπλισμό να ξεκινήσω κάποια μαθήματα και να εμβαθύνω περισσότερο. Παρακολούθησα τότε κάποια μαθήματα στην Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής σχολής όπου είμαι μέλος μέχρι και σήμερα και στη συνέχεια αποφάσισα να μελετήσω σε πιο ακαδημαϊκό επίπεδο στο ΙΕΚ ESP.

Τι σε έκανε να σπουδάσεις φωτογραφία;

Τελειώνοντας το πτυχίο μου και το μεταπτυχιακό μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ένιωθα ότι υπήρχε κάτι ακόμα μέσα μου που ήθελα να καλλιεργήσω Αυτή τη φορά όχι κάτι τόσο επιστημονικό το οποίο έμμεσα ή άμεσα η κοινωνία το επιβάλλει , αλλά κάτι καλλιτεχνικό. Λαμβάνοντας μέρος στον καλοκαιρινό διαγωνισμό της esp+ που είχε τότε θέμα
Καλοκαίρι Covid-19, κερδίζω την Δεύτερη θέση με την φωτογραφία μου που είχε τίτλο “Απόστασιοποίηση στην παραλία”. Η θέση αυτή μου εξασφάλισε μια μερική υποτροφία στο εν λόγω ΙΕΚ και φυσικά μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσω αυτό που ήθελα μέσα μου.

Ποιο είδος φωτογραφίας σου αρέσει;

Έχω περάσει διάφορες φάσεις και στυλ. Το κοινό που έχουν όλα είναι ο συνδυασμός ανθρώπων με το τοπίο, είτε είναι αστικό είτε είναι φύση. Μέσα από τις σπουδές μου στο ΙΕΚ ESP ανακάλυψα και άλλα είδη που με ενδιαφέρουν όπως το φωτορεπορτάζ αλλά φυσικά και η μόδα.

Τον τελευταίο καιρό φωτογραφίζω πολύ στον δρόμο, ανθρώπους που κινούνται στην καθημερινότητα τους, στις διακοπές τους, στη βόλτα τους ή στη δουλειά τους.

Εύχομαι να συνεχίζει να μεταβάλλεται συνεχώς το στυλ που μου αρέσει για να γευτώ όλες τις πτυχές της φωτογραφίας και να γίνομαι καλύτερος.

Τι ήταν το πιο ενδιαφέρον από τα χρόνια των σπουδών σου;

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των σπουδών μου ήταν η πρόκληση να φωτογραφίσω αγνώστους. Μια αόρατη δύναμη μας παρεμποδίζει στο να πλησιάσουμε ανθρώπους και να τους φωτογραφίσουμε, φοβόμαστε να στρέψουμε το φακό μας σε κάποιον άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε με τον ίδιο τρόπο που φοβόμαστε να προσεγγίσουμε και να μιλήσουμε σε κάποιο άτομο που δεν ξέρουμε για όποιο σκοπό. Μέσα από κάποιες φωτογραφικές ασκήσεις στο φωτορεπορτάζ προσπαθήσαμε να δουλέψουμε το συγκεκριμένο θέμα που ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Επιπρόσθετα υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον στο μάθημα της Μόδας που είχαμε την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε ρούχα και μοντέλα. Ήταν πρόκληση το να έχεις έναν άγνωστο μπροστά σου και να προσπαθείς να επικοινωνήσεις μαζί του, ούτως ώστε πρώτον να νιώσει άνετα και να σου δώσει καλύτερες εικόνες και δεύτερον να ποζάρει με τον τρόπο που εσύ θέλεις και έχεις στο μυαλό σου.

Αν μπορούσες να συμμετάσχεις σε μια καμπάνια ποια θα επέλεγες και γιατί;

Μια καμπάνια που μου κάνει τρομερή εντύπωση ήταν η καμπάνια της United Colors of Benetton του Oliviero Toscani η οποία έχει βέβαια τερματιστεί σήμερα. Το να φωτογραφίζεις και να υπογραμμίζεις προβλήματα της κοινωνίας, να τα αναρτείς σε τεράστιες αφίσες σε κομβικά σημεία σε πόλεις και ταυτόχρονα να προμοτάρεις ένα μπραντ νομίζω είναι μεγάλη “μαγκιά” και θα συμμετείχα με μεγάλη χαρά σε brainstorming και φωτογραφίσεις ενός τέτοιου concept.

Τι θα σου άρεσε να φωτογραφίσεις επαγγελματικά κάποια στιγμή; 

Ρεαλιστικά μιλώντας θα προτιμούσα την Μόδα και το Φωτορεπορτάζ.

Τρέχεις κάποιο project αυτή την περίοδο;

Δεν το έχω ονομάσει “πρότζεκτ” αλλά το τελευταίο διάστημα φωτογραφίζω με κάθε ευκαιρία ανθρώπους στο επάγγελμά τους και το αποτέλεσμα αυτού.

Γιατί φωτογραφίζεις;

Φωτογραφίζω γιατί δεν μπορώ να μην το κάνω. Η φωτογραφία είναι κομμάτι της ζωής μου και δεν μπορεί να υπάρξει μέρα χωρίς ένα κλικ. Σε αντίθεση με άλλες ασχολίες ή χόμπι που βαριέμαι κατά καιρούς ή βρίσκω λιγότερο ενδιαφέρον, η φωτογραφία είναι η μοναδική που φουντώνει με τον καιρό. Νιώθω ότι υπάρχει συνεχώς δρόμος για βελτίωση των δεξιοτήτων και αρκετός δρόμος για ανάπτυξη της ματιάς μου ακόμα.
Το γιατί φωτογραφίζω νομίζω δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πλήρως αλλά αν μπορούσε θα ήταν κάπως έτσι:

“Η διαδικασία είναι μαγική”

Που μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τη φωτογραφική σου δουλειά;

Τα διαδικτυακά μέσα που μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά στη δουλειά μου είναι το instagram και η ιστοσελίδα μου που πρόσφατα δημιούργησα και σκοπεύω να την ενημερώνω.

Μπορείτε να την επισκεφτείτε στο

vasilispetrou.com

και στο instagram με βρίσκετε το username:

@_hyperlight


Recent Portfolios