της Βάσως Χατζημανώλη

Έκθεση Χαρακτικής Objectify


Την Παρασκευή 5 Απριλίου η εικαστικώς Βάσω Χατζημανώλη πραγματοποίησε το ντεμπούτο της με την ατομική της έκθεση “OBJECTIFY” στην esp+ gallery.
Η έκθεση είχε διάρκεια μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου του 2024.

Η επιμέλεια της έκθεσης ήταν της μουσειολόγου Έλενας Καραθανάση.

Ακολουθούν το κείμενο της έκθεσης, φωτογραφίες από τα εγκαίνια και την καταγραφή της έκθεσης καθώς και το video που φτιάχτηκε ειδικά για την έκθεση από την ομάδα της esp+. Οι φωτογραφίες είναι των Έλενα Καραθανάση, Στέφανος Κεσίδης και Γιώργος Μανταλέρης

Κείμενο εργασίας

Η ενότητα των έργων αυτής της έκθεσης αποτελεί μια σειρά από οξυγραφίες. Πρόκειται για μια αναπαραγωγή τυπωμάτων  που πραγματεύονται την ταξινόμηση – αρχειοθέτηση αντικειμένων – όπλων. Τα αντικείμενα αποδίδονται με τρόπο ώστε να υπερισχύει ο λόγος τους κι όχι η εικονογράφησή τους.  Αποτελούν σειριακές και μεταβαλλόμενες συνθέσεις κεντραρισμένες σε ένα χώρο άτοπο, άχρονο και άκτιστο που επιτυγχάνεται μέσω της τεχνικής της ακουατίντα. 

Σκοπός της έρευνας είναι η δέσμευση, η πίστη σε ένα έργο με μια πειθαρχημένη, συνεπή επανάληψη της διαδικασίας καθώς και η αίσθηση της απόλαυσης της δημιουργίας μιας φόρμας με εικαστικό λόγο.

Τα έργα τα διέπει ειρωνεία ως προς τα αναφερόμενα αντικείμενα και την ιδιότητα τους. Μιλούμε για φαλλικά – ανδρικά αντικείμενα που εκπροσωπούν τη βία και την εξουσία. Τα «όπλα» έχουν περάσει στην κοινωνία ως το αρχέτυπο του αντρικού φύλου, τα οποία χρησιμοποιούνται ως προέκταση του δυναμισμού, της κοινωνικής θέσης και χειραγώγησης.

Σε μια πρώτη ανάγνωση των έργων φαίνεται οξύμωρη η καταγραφή αυτών των αντικειμένων από μια γυναίκα. Η αμφισημία όμως των μορφών των αντικειμένων οδηγεί στην απόδοση τους μέσα από το γυναίκειο βλέμμα (Female gaze). Έτσι αποδομείται η αρχική τους ταυτότητα και επανεξετάζεται η φύση τους δίνοντας νέες ερμηνείες.

Παραγωγή: esp+
Κάμερα/ Φωτογραφία: Έλενα Καραθανάση
Μοντάζ: Γιώργος Μανταλέρης

Τα γυρίσματα και οι φωτογραφίες πραγματοποιήθηκαν στη σχολή καλών τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο εργαστήριο χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων. Ευχαριστούμε τον διευθυντή του εργαστηρίου χαρακτικής κ. Ιωάννη Μπελιμπασάκη.







Recent Portfolios