Φέτος επιλέξαμε να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας με ένα διήμερο στο Πάπιγκο και συγκεκριμένα στη Δρακολίμννη της Τύμφης. Στην εκδρομή ήμασταν μέλη της esp+, παλιοί συνεργάτες, απόφοιτοι και φίλοι. Αποφασίσαμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και την προτείνουμε ως εκδρομή σε όποιον έχει καλή φυσική κατάσταση, αγαπάει τη φύση και τη φωτογραφία τοπίου.
Την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε από την αρχή του μονοπατιού (03) στο χωριό Μικρό Πάπιγκο με πρώτο προορισμό το καταφύγιο Αστράκα στο οποίο και είχαμε κλείσει τη διαμονή μας. Ξεκινήσαμε τη διαδρομή στις 13:00 και φτάσαμε στο καταφύγιο στις 16:30. Προτείνουμε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί (6:00-7:00) ώστε να μην σας πιάσει ο ήλιος στη μέση της διαδρομής και να έχετε χρόνο να ξεκουραστείτε για να επισκεφθείτε την Δρακολίμνη το απόγευμα της ίδιας μέρας. (σ.σ. Το καταφύγιο είναι ανοιχτό από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο αλλά πρέπει να κάνετε κράτηση).
Μετά την άφιξη στο καταφύγιο χρησιμοποιήσαμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας για ξεκούραση, φαγητό και φωτογράφιση των περιοχών πέριξ.
Την επόμενη ημέρα ξυπνήσαμε και ολοκληρώσαμε τη διαδρομή μέχρι τη Δρακολίμνη. Από το καταφύγιο μέχρι το τέλος του μονοπατιού είναι απόσταση περίπου 1:30 ώρα, στη διαδρομή ανεβαίνεις και κατεβαίνεις λόφους μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Στη Δρακολίμνη ξεκουραστήκαμε, κάναμε μια βόλτα στην γύρω περιοχή για να απολαύσουμε το τοπίο και γυρίσαμε στο καταφύγιο.
Το τέλος της εκδρομής σηματοδοτήθηκε από την κατάβαση του βουνού (περίπου 2-2:30 ώρες) μέχρι το Μικρό Πάπιγκο και από εκεί την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη. Παρά την κούραση η εκδρομή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και το αλπικό τοπίο της Τύμφης μας ενθουσίασε. Σίγουρα είναι μια απόδραση που θα ξανακάνουμε.
Συμβουλές
-Φορέστε, ιδανικά, ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με τρακτερωτούς πάτους
-Το καταφύγιο δεν έχει ζεστό νερό
-Πάρτε και ένα μαγιό, πηγαίνοντας προς το Μικρό Πάπιγκο θα περάσετε από το φαράγγι του Βίκου το οποίο αποτελεί εξαιρετική στάση για βουτιά πριν την ανάβαση.
-Έχετε μαζί σας νερό και ξηρά τροφή. Στο μονοπάτι υπάρχουν κιόσκια για στάση κάθε 30-40′, στα περισσότερα υπάρχει πηγή με νερό.
-Αποφύγετε περιττό (φωτογραφικό και μη) εξοπλισμό για να μην ταλαιπωρηθείτε στην ανάβαση.
Σημείωση
Δεν είμαστε ορειβάτες, ότι συμβουλή δίνουμε είναι λόγω της εμπειρίας μας.
Φωτογραφία και κείμενο: Στέφανος Κεσίδης (@s.kesidis)