Έκθεση Φωτογραφίας "Arcana" | Thessaloniki PhotoBiennale 2018 | ΙΕΚ ESP

ESP_PhotoBiennale

Arcana

Από τις εκθέσεις των δύο πρωτοεμφανιζόμενων φωτογράφων

στη Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Την πρώτη του ατομική έκθεση θα πραγματοποιήσει στο ΙΕΚ ESP ο φωτογράφος Αλεξέι Σιοζόφ, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018, ο οποίος αναδείχθηκε μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ο νέος φωτογράφος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 277 προτάσεις, που αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους φωτογράφους Γιώργο Δεπόλλα και Στράτο Καλαφάτη, και τον ιστορικό τέχνης/ επιμελητή του ΜΦΘ Θοδωρή Μάρκογλου.

 

Arcana – Αλεξέι Σιοζόφ

Μια σειρά φωτογραφιών εμπνευσμένη από τις κάρτες Ταρό. Ρόλοι - Σύμβολα, βαθιά ριζωμένοι σε μια κοινωνία που θεωρεί ως θέσφατο την ιεράρχηση των ανθρώπων σύμφωνα με την ιδιότητά τους και τη φαινομενικά μονοδιάστατη φύση τους, αγνοώντας μια δεύτερη, πιο εσωτερική ανάγνωση. Όλο το εγχείρημα δεν είναι απλώς μια φωτογραφική διαδικασία, αλλά μια συνολική performance. Ο Αλεξέι Σιοζόφ ράβει και επιμελείται ο ίδιος τα ρούχα και τα αντικείμενα που παρουσιάζονται. Δεν χρησιμοποιεί επαγγελματίες μοντέλα, αλλά καθημερινούς ανθρώπους, τους οποίους γνωρίζει πριν τους φωτογραφίσει, έτσι ώστε να επιλέξει ανάλογα με το νόημα της εκάστοτε κάρτας τον κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει σύμφωνα με τα βιώματα και τον χαρακτήρα του. Υποδύονται ρόλους όχι τυχαίους, αλλά με στοιχεία από τις προσδοκίες και τα συναισθήματα τους. Όπως συμβαίνει και με τα φύλλα της τράπουλας, έτσι και αυτά τα πορτρέτα σημαίνουν πολλά περισσότερα από την πρώτη εντύπωση που δημιουργούν.

Η «Arcana» αποτελείται από τη Major, που περιλαμβάνει 22 φωτογραφίες, και τη Minor, που περιλαμβάνει 56 φωτογραφίες.

Η αισθητική προσέγγιση του φωτογράφου, όσον αφορά τις κάρτες, συνδέθηκε αμέσως με την αισθητική των ευρέως διαδεδομένων από τα μέσα του 19ου αιώνα Cabinet Cards, φωτογραφιών με βάση την αλμπουμίνα.

Βιογραφικό

Αλεξέι Σιοζόφ

Ο Αλεξέι Σιοζόφ είναι φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, του οποίου το έργο επικεντρώνεται σε αρχετυπικούς συμβολισμούς, θρησκείες και μυθολογικές αφηγήσεις από όλο τον κόσμο. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, και πτυχίου Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ του Λονδίνου με A' έπαινο άριστης επίδοσης.

Το 2016 παρουσιάστηκε ευρέως στο κοινό μέσα από την έκθεση Νέοι Έλληνες

Φωτογράφοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού μήνα φωτογραφίας στο Athens Photo Festival, ενώ το 2018 επιλέχτηκε να συμμετάσχει ως ένας εκ των βασικών φωτογράφων στο κεντρικό πρόγραμμα του ίδιου θεσμού στο Μουσείο Μπενάκη και ως συνεπιμελητής της παράλληλης έκθεσης Hiraeth.

Arcana

Διάρκεια: 19/09/2018-19/10/2018, Εγκαίνια: 19/09/2018, 20:30

Χώρος: ΙΕΚ ESP  (Ναυμαχίας Έλλης 5)

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή  10:00-17:00

Pin It