Σεμινάριο Φωτογραφίας | Ποικίλη Ιστορία

esp_poikili_istoria

Περιγραφή
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 18:00-21:00 από τις 05.02.2020 έως τις 11.03.2020 στην ESP.

Στις έξι τρίωρες συναντήσεις ο Πάρις Πετρίδης θα παρουσιάσει τις μεταμορφώσεις της Φωτογραφίας από την εφεύρεσή της το 1839 και την μοντέρνα στροφή στο μεσοπόλεμο μέχρι την μεταμοντέρνα ‘ανακάλυψή’ της τη δεκαετία του ’70 και την σύγχρονη ψηφιακή πρακτική.

Συνδυάζοντας τις παράλληλες εξελίξεις σε άλλα γνωστικά αντικείμενα (ιστορία, λογοτεχνία, ζωγραφική, κινηματογράφος, ψυχανάλυση, σημειωτική, κ.α.) θα συζητηθούν αισθητικές τάσεις, επιτελεστικές πρακτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις μέσα από το έργο εξήντα περίπου φωτογράφων.

Το σεμινάριο είναι 18 ωρών με κόστος 120€. Οι απόφοιτοι των προγραμμάτων ΙΕΚ Φωτογραφίας ή e-learning της ESP δικαιούνται 25% έκπτωση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι υπό εξέταση φωτογραφίες καθώς και η σχετική βιβλιογραφία θα μοιράζονται ηλεκτρονικά πριν από κάθε συνάντηση.

Περιεχόμενο

  1. Τι είναι η Φωτογραφία; Πρωτο-φωτογράφοι. Πικτοριαλισμός. Πρώιμος Μοντερνισμός 
  1. Μοντερνισμός. Ευρωπαϊκήπρωτοπορία του μεσοπολέμου: Σουρεαλισμός, Bauhaus, Νέα Αντικειμενικότητα.  
  1. Φωτογραφία δρόμου. Το φωτογραφικό δοκίμιο. 
  1. Το τοπίο: Θεωρία και πρακτική. F64. Νέοι Τοπογράφοι. Φωτο-εννοιολογία. Σχολή του Dusseldorf. 
  1. Το πορτραίτο. Το εθνογραφικό πορτραίτο. Μεταμοντερνισμός.

  2. Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές: Σκηνοθετημένο ντοκουμέντο. Μετα-ντοκουμέντο (post-doc). Εγγύς ντοκουμέντο (near document). Φωτογραφία εκ των υστέρων (late photography). Φωτογραφία και μνήμη. Φωτογραφία και διαδίκτυο. 

Βιογραφικό

Ο Πάρις Πετρίδης σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο New York University και φωτογραφία στο πανεπιστήμιο του Sunderland (PhD). Εργάζεται ως φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας. Από το 1997 εκθέτει συστηματικά σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία του εκ των οποίων το πιο πρόσφατο είναι το Ατομικό αναμνηστικό (Άγρα και University Studio Press, 2017).

www.parispetridis.com

Pin It