e-learning ESP

Με εμπειρία δώδεκα ετών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση η ESP δημιούργησε το πρόγραμμα Creative Photography με στόχο την ανάπτυξη της αισθητικής και θεωρητικής παιδείας του σπουδαστή, σε συνδυασμό με την παραγωγή δημιουργικού φωτογραφικού έργου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εξατομικευμένης επίβλεψης του σπουδαστή από έμπειρους καθηγητές φωτογραφίας και τη χρήση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας moodle.

Creative Photography

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από τις θεματικές ενότητες:

 • Δημιουργική Φωτογραφία (Creative I - Creative II)
 • Φωτογραφικό Έργο (Project)

Creative I*

Η ενότητα στοχεύει στην αισθητική της φωτογραφίας και την εισαγωγή του σπουδαστή στη δημιουργική χρήση του μέσου. Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, σημειώσεων, οπτικών παραδειγμάτων και προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων με τον επιβλέποντα καθηγητή, ο σπουδαστής κατανοεί και εφαρμόζει τη σύνθεση, τον φωτισμό και τις αρχές της οπτικής αντίληψης δημιουργώντας μια συνειδητή φωτογραφική εργασία.

*Εφόσον ο σπουδαστής κρίνει ότι γνωρίζει τις βασικές αρχές οπτικής αντίληψης, μπορεί να καταθέσει portfolio (10 περίπου φωτογραφία ενός θέματος), ώστε να εξαιρεθεί από την ενότητα Creative I και να ενταχθεί απευθείας στην ενότητα Creative II. Το εκάστοτε portfolio ελέγχεται από το διδακτικό προσωπικό του προγράμματος Creative Photography, το οποίο απαντάει θετικά ή αρνητικά στον υποψήφιο εντός μίας εβδομάδας.

Creative II

Η ενότητα σκοπεύει στη δημιουργία δύο φωτογραφικών εργασιών με συγκεκριμένη θεματολογία. Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, σημειώσεων, φωτογραφικών παραδειγμάτων και προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων με τον επιβλέποντα καθηγητή, ο σπουδαστής εισάγεται στη θεωρία της φωτογραφίας μέσω της κριτικής ανάλυσης των φωτογραφιών του και εμβαθύνει σε ζητήματα του φωτογραφικού μέσου.

Επιλεγμένες φωτογραφικές εργασίες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην ESP Gallery.

Γενικες πληροφορίες για τις ενότητες Creative I και Creative II

 • Επιβλέποντες καθηγητές: Μαλιγκούρα Ελένη, Ράδη Ευδοξία, Σκούφιας Μανώλης
 • Διάρκεια: 4,5 μήνες* (*σε περίπτωση που κάποιος εξαιρεθεί από την ενότητα Creative I η διάρκεια ορίζεται σε 3 μήνες)
 • Αριθμός συμμετεχόντων: εξατομικευμένο
 • Live streaming συναντήσεις
 • Δημιουργία και Κριτική Φωτογραφικού Έργου
 • Διδακτικό Υλικό
 • Βεβαίωση σπουδών: Με την ολοκλήρωση των ενοτήτων Creative I & Creative II χορηγείται στους συμμετέχοντες βεβαίωση σπουδών από την σχολή ESP
 • Έναρξη Προγράμματος: 15.05.2020

Με την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας Creative II ο σπουδαστής μπορεί να συνεχίσει στην ενότητα Φωτογραφικό Έργο  (Project).

Φωτογραφικό Έργο (Project)

Ο σπουδαστής επιλέγει  τον επιβλέποντα καθηγητή, με τον οποίο  θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη φωτογραφική εργασία.
Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, σημειώσεων, φωτογραφικών παραδειγμάτων και προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων με τον επιβλέποντα καθηγητή, προχωρά και ολοκληρώνει την εργασία του και την κριτική ανάλυσή της.

Στο τέλος της θεματικής ενότητας Project ο σπουδαστής παραδίδει το φωτογραφικό έργο του ψηφιακά με τη μορφή portfolio ή photobook και δημιουργεί μια εικονική  ατομική έκθεση στην ESP Gallery, ώστε να ολοκληρώσει τη μελέτη της εργασίας του. Έπειτα η ESP αναλαμβάνει δωρεάν την εκτύπωση και την αποστολή του portfolio ή photobook  στον σπουδαστή.

Τα καλύτερα φωτογραφικά έργα του Project θα έχουν την ευκαιρία να εκτεθούν ως ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην ESP Gallery.

Γενικες πληροφορίες για την ενότητα Φωτογραφικό Έργο (Project)

 • Επιβλέποντες καθηγητές: Μαλιγκούρα Ελένη, Παπαϊωάννου Ηρακλής, Ράδη Ευδοξία, Σκούφιας Μανώλης
 • Διάρκεια: 4 μήνες
 • Αριθμός συμμετεχόντων: εξατομικευμένο
 • Live streaming συναντήσεις
 • Δημιουργία και Κριτική Φωτογραφικού Έργου
 • Διδακτικό Υλικό
 • Πιστοποιητικό: Με την ολοκλήρωση των ενοτήτων Creative I, Creative II & Project χορηγείται στους συμμετέχοντες το πιστοποιητικό σπουδών e-learning ESP | Creative Photography από την σχολή ESP
 • Οι απόφοιτοι των θεματικών ενοτήτων μπορούν να εγγραφούν στο Α’ έτος του ΙΕΚ ESP με έκπτωση ισόποση της αξίας των διδάκτρων που έχουν καταβάλει για τις θεματικές ενότητες.

Διδακτικό προσωπικό του προγράμματος Creative Photography | e-learning ESP

Μαλιγκούρα Ελένη Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και τηλεόραση στην Αθήνα. Δίδαξε φωτογραφία στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών (ΤΕΙ   Αθήνας/ΠΑ.Δ.Α.)   από   το   1989   ως   το   2019   και   στις   ιδιωτικές σχολές ESP/Αθήνα, Focus και Κολλέγιο Βακαλό καθώς και σε δημόσια ΙΕΚ και πλήθος σεμιναρίων. Φωτογράφος στη Γαλλική Αρχαιολογική σχολή και συνεργάτης του ΕΛΙΑ για πολλά χρόνια. Επιμελήτρια εκθέσεων και βιβλίων. Η καλλιτεχνική της δουλειά έχει εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει βραβευτεί και συμπεριληφθεί σε μελέτες και βιβλία που αφορούν τη φωτογραφία.
Έχει εκδώσει τη μονογραφία «Σταδιακή Κατάργηση ή Αλλεπάλληλες Αποδράσεις» (Άγρα, 1993)

Παπαϊωάννου Ηρακλής Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ (1984), φωτογραφία στο New York University (Master of Arts, 1992), ενώ είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ (2005). Από το 1999 εργάζεται ως Επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το διάστημα 2016-2018 υπήρξε διευθυντής του ΜΦΘ, ενώ σήμερα εργάζεται ως επιμελητής και προϊστάμενος των συλλογών και αρχείων του. Μεταξύ 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria και τα έτη 2002 και 2006 καλλιτεχνικός διευθυντής του. Έχει διδάξει φωτογραφία για περισσότερα από είκοσι χρόνια στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Έχει κάνει μεγάλο αριθμό ομιλιών, παρουσιάσεων, σεμιναρίων.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δημοσιεύσει περισσότερα από τριακόσια κείμενα, δοκίμια, κριτικές για τη φωτογραφία σε περιοδικά, έντυπα, εφημερίδες, καταλόγους εκθέσεων και μονογραφίες.
Έργα του θεωρητικά που έχουν εκδοθεί είναι:
Η χώρα του Marlboro και η χλιαρή Άγρια Δύση (Άγρα, 2009)
Η ελληνική φωτογραφία και η φωτογραφία στην Ελλάδα (επιμέλεια, Νεφέλη, 2013)
Η φωτογραφία του ελληνικού τοπίου: μεταξύ μύθου και ιδεολογίας (Άγρα, 2014)
Περί Φύσεως και Αληθινότητας (Νεφέλη, 2017)
Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό φωτογραφικών εκδόσεων και λευκωμάτων, ενώ υπήρξε συνεκδότης του ψηφιακού φωτογραφικού περιοδικού www.untitledmaga- zine.org. Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι μεταφράσεις του για τη φωτογραφία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θεωρητικά έργα Περί φωτογραφίας της Susan Sontag, εκδόσεις Φωτογράφος, Αθήνα 1993. Φωτογραφία, μια συνοπτική Ιστορία του Ian Jeffrey, εκδόσεις Φωτογράφος, Αθήνα 1996. Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας του Villém Flusser (με τον Ingo Duennebier) Εκδόσεις ΜΜΣΤ–University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1999. Ριζοσπαστικές Πραγματικότητες: Η Φωτογραφία ως Πολιτική Πρακτική, του Julian Stallabrass Εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2

Ράδη Ευδοξία Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1967. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Paris-VIII όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στις Πλαστικές Τέχνες και τη Φωτογραφία. Από το 1995 εργάζεται ως καθηγήτρια φωτογραφίας και αισθητικής στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό της έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης ασχολείται με την επιμέλεια φωτογραφικών βιβλίων.

Σκούφιας Μανώλης Σπούδασε φωτογραφία στο Τμήμα Φωτογραφίας, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τ.Ε.Ι. Αθηνών (1991). Μεταπτυχιακό στην Φωτογραφία του τμήματος Media Arts & Design του Πανεπιστημίου του Westminster (Master of Arts, 2000). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του τμήματος Media Arts & Design του Πανεπιστημίου του Westminster (PhD, 2006) με υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. και του Ερευνητικού Συμβουλίου Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βρετανίας. Διδάσκει φωτογραφία από το 1993 στην μεταλυκειακή εκπαίδευση και είναι διευθυντής σπουδών στην ESP από το 2003. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες για την φωτογραφία. Το φωτογραφικό του έργο έχει εκτεθεί, δημοσιευθεί και συμπεριληφθεί σε μελέτες που αφορούν τη φωτογραφία.

Διετέλεσε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2016-2018) και της συμβουλευτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου Emerging Landscapes-between production and representation σε συνδιοργάνωση του School of Architecture and the Built Environment και του School of Media, Arts and Design University of Westminster (2010).

Συνεπιμελήθηκε μαζί με την Αλεξάνδρα Μόσχοβη την έκθεση Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960, έργα από τα Φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2017). www.skoufias.com